BLAG

BLAG Forums
It is currently Sat Dec 20, 2014 8:17 pm

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: DVD: no medium found
PostPosted: Fri Sep 17, 2004 4:05 pm 
Offline

Joined: Fri Sep 17, 2004 3:53 pm
Posts: 42
I just installed Blag 19999.00081 and I like it a lot. The one problem is that if I try to mount anything in my DVD-ROM drive, I get the error :

mount: No medium found

This happens whether I'm logged in as root or as a user (cbw). When I put an audio CD into the drive, CD Player reports that the drive is open. In each case, when I put a disk into the drive, the LED comes on and the disk spins and then nothing. I also have a CD writer which seems to be working fine and can mount/read all the disks I've tried.

The hardware browser correctly identifies the two drives :

JLMS XJ-HD166S Device /dev/hdc
SONY CD-RW CRX255E Device /dev/hdd


cat /etc/fstab

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
/dev/hda3 swap swap defaults 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,user,kudzu 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0
/dev/cdrom1 /mnt/cdrom1 udf,iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0

cdrecord -scanbus

Cdrecord-Clone 2.01a27-dvd (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2004 Jörg Schilling
Note: This version is an unofficial (modified) version with DVD support
Note: and therefore may have bugs that are not present in the original.
Note: Please send bug reports or support requests to <warly@mandrakesoft.com>.
Note: The author of cdrecord should not be bothered with problems in this version.
scsidev: 'ATA'
devname: 'ATA'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Warning: Using badly designed ATAPI via /dev/hd* interface.
Linux sg driver version: 3.5.27
Using libscg version 'schily-0.8'.
cdrecord: Warning: using inofficial libscg transport code version (schily - Red Hat-scsi-linux-sg.c-1.80-RH '@(#)scsi-linux-sg.c 1.80 04/03/08 Copyright 1997 J. Schilling').
scsibus1:
1,0,0 100) 'JLMS ' 'XJ-HD166S ' 'DS18' Removable CD-ROM
1,1,0 101) 'SONY ' 'CD-RW CRX225E ' 'QYB2' Removable CD-ROM
1,2,0 102) *
1,3,0 103) *
1,4,0 104) *
1,5,0 105) *
1,6,0 106) *
1,7,0 107) *

ls -l /dev/cdrom* /dev/dvd* /dev/hd[cd]

lrwxrwxrwx 1 root root 8 Sep 14 19:25 /dev/cdrom -> /dev/hdc
lrwxrwxrwx 1 root root 8 Sep 16 16:17 /dev/cdrom1 -> /dev/hdd
lrwxrwxrwx 1 root root 8 Sep 12 21:47 /dev/dvd -> /dev/hdc
brw------- 1 cbw disk 22, 0 Feb 23 2004 /dev/hdc
brw------- 1 cbw disk 22, 64 Feb 23 2004 /dev/hdd

I tried changing the ownership of /dev/hdc to root.disk and changing the permissions, but it didn't make any difference. Rebooting the machine resets the ownership/permissions, I'm not sure where this happens.

It occurs to me that this might be a hardware problem, which is just coincident on my installing Blag, but I'm hoping I've missed something.

Sorry for the long posting, but I wanted to give as much detail as possible. Any help would be appreciated.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Sep 17, 2004 9:54 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sun Mar 14, 2004 3:17 pm
Posts: 4492
Location: Loveland, Colorado, USA
Try:

Code:
mount /dev/hdc /mnt/cdrom
mount /dev/hdd /mnt/cdrom


Also, is it a regular data CD? You can't mount audio CDs like a data disk.

Also, to make sure the drive mapping is right, try:

Code:
eject /dev/cdrom
eject /dev/cdrom1


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Sep 17, 2004 11:25 pm 
Offline

Joined: Fri Sep 17, 2004 3:53 pm
Posts: 42
I'm sorry, I didn't make myself clear

/dev/hdc is the DVD drive.
/dev/hdd is the CD writer.
If I put a data CD into the DVD drive
Code:
mount /dev/hdc /mnt/cdrom
mount: No medium found

which is my problem

Code:
mount /dev/hdd /mnt/cdrom
mount: No medium found

which is not surprising as there isn't anything in the drive.

If I put a data CD into the CD writer
Code:
mount /dev/hdd /mnt/cdrom

mounts successfully

jebba wrote:
Also, is it a regular data CD? You can't mount audio CDs like a data disk.

I didn't try to mount an audio CD. I was saying that I can neither mount a data CD nor play an audio CD. I can play an audio CD in the CD writer (although it's not connected to the sound card).

Code:
eject /dev/cdrom

opens the DVD drive.

Code:
eject /dev/cdrom1

opens the CD writer. So the mapping is as expected


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Sep 17, 2004 11:45 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sun Mar 14, 2004 3:17 pm
Posts: 4492
Location: Loveland, Colorado, USA
Long posts with good info == good++ :)

It looks like you've done everything correctly. I'm not sure what to say... hmm....

Perhaps add "-t iso9600" to mount command, but I don't think this will solve it either. Perhaps try a variety of CDs just to see if it's just a particular burned one that's failing.

Sry I don't have a better answer, but I don't see that anything is mis-configured.

-Jeff


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group